Zorg-Saam lezingen i.s.m. Ferm

Zorg-Saam organiseert tal van boeiende lezingen in samenwerking met Ferm, een enthousiast netwerk gedragen door vrouwen, in meer dan 800 lokale groepen in heel Vlaanderen. Iedereen is meer dan welkom om deze lezingen bij te wonen!

Thema’s

 1. De 5 talen van de liefde ›
 2. Schermgebruik in het gezin ›
 3. Beter nu dan nooit ›
 4. Kritisch en Gezond ›
 5. De moed van imperfectie ›
 6. Plezier in je werk ›
 7. Stop met piekeren: infosessie ›
 8. Goede afspraken maken goede vrienden ›
 9. Doolhof van premies en tegemoetkomingen ›

Praktisch

Ga naar www.samenferm.be/vrije-tijd/activiteiten. Geef in het zoekscherm de titel op van de lezing van Zorg-Saam die jou interesseert. Je krijgt het overzicht te zien van alle lokale groepen die dit thema hebben ingepland. Eenvoudig doorklikken en je ziet alle praktische details!

De vrijwilligers van Ferm verwelkomen je graag!

Inhoud van de lezingen

 1. De 5 talen van de liefde

  Iedereen geeft anders uiting aan de liefde. Ken jij jouw liefdestaal?

  Wat mag je verwachten?

  Misschien zeg jij ‘ik zie je graag’ gemakkelijk met een cadeautje, en doet de ander dat door een lekkere maaltijd te koken of een knuffel te geven. Een relatie is een voortdurende uitwisseling van liefdesstromen. Maar wanneer de ene zendt op een andere frequentie dan de ander ontvangt, ontstaan er blokkades. Pas wanneer liefde uitgedrukt wordt op een manier die de ander ook daadwerkelijk verstaat, blijft de liefde krachtig heen en weer stromen. Dit ontdekte relatietherapeut Gary Chapman na jarenlange behandeling van koppels die elkaar maar niet leken te begrijpen. Zo onderscheidde hij 5 verschillende liefdestalen.
  Kom zeker naar deze vorming als jij graag deze 5 talen wil leren kennen!

  Meer weten ›
   
 2. Schermgebruik in het gezin

  Zit je kind ook vaak achter de computer of de tablet? Leer het de baas zijn over zijn mediagebruik en leg zo de basis voor een gezonde mediarelatie.

  Wat mag je verwachten?

  Check jij Facebook terwijl je kind over zijn of haar dag aan het vertellen is? Gaat de telefoon uit als jullie aan tafel zitten? Ligt een gsm, laptop, tablet altijd binnen handbereik?
  Beeldschermen zijn niet meer weg te denken uit jouw leven en dat van je kinderen. Het is een hele uitdaging om hen en ook jezelf aandachtig, gematigd en betekenisvol te leren omgaan met schermen en schermgebruik. Een duidelijke structuur aanbieden en goed voorbeeldgedrag stellen zijn daarin van onschatbare waarde.
  Deze vorming biedt inzicht én handvaten om concreet om te gaan met de impact van beeldschermen op ons leven én op dat van onze kinderen.

  Meer weten ›
   
 3. Beter nu dan nooit

  Natuurlijk sta je niet elke dag stil bij je levenseinde. Maar inzicht krijgen in de keuzemogelijkheden van vroegtijdige zorgplanning bespaart onnodig lijden en geeft rust aan jong en oud.

  Wat mag je verwachten?

  Sinds 2002 kan elke Belg keuzes maken omtrent zijn levenseinde. Jong en oud kan ze vandaag al vastleggen. Dit noemen we vroegtijdige zorgplanning. Deze vorming geeft inzicht in de keuzemogelijkheden maar staat ook stil bij bijhorende vragen en emoties: hoe start je hiermee, hoe begin je dit gesprek met je ouders, wat doet het met je, welke onverwachte situaties kunnen zich aandienen en hoe gaan diegenen die je graag ziet om met jouw keuze? Kortom, een vorming die je helpt om jouw laatste reis en die van andere geliefden goed voor te bereiden.

  Meer weten ›
   
 4. Kritisch en Gezond

  Over gezondheid doen verschillende onwaarheden de ronde en het is soms moeilijk om het kaf van het koren te scheiden.

  Wat mag je verwachten?

  'Selder is goed voor de potentie’, ‘urine verzacht een kwallenbeet’ en ‘de meeste warmte van je lichaam gaat verloren via je hoofd’. Wat is waar, wat niet? Tijdens de infosessie ‘Kritisch en gezond’ ontdek je met achtergrondinformatie en oefeningen hoe je zelf kritisch omgaat met gezondheidsinformatie. Eén ding is zeker: je gaat altijd gezond (en) kritisch naar huis.
  I.s.m. CM

  Meer weten ›
   
 5. De moed van imperfectie

  Je bent goed zoals je bent... Geloof je dat?

  Wat mag je verwachten?

  Vind je het moeilijk om je gevoelens te uiten omdat je bang bent voor de reactie van anderen? Blijf je wel eens thuis van een feest omdat je je onzeker voelt over je uiterlijk? Kies je, ondanks wrevel, toch om je huis nog schoner te maken in plaats van een uurtje te wandelen met je gezin? Veel overtuigingen hebben we onszelf aangepraat en ze beletten ons om echt vrij te zijn. Maar deze overtuigingen kan je ook leren loslaten. Tijdens deze vorming zetten we de eerste stappen op de reis van "wat denken anderen van me" naar "ik ben goed zoals ik ben". Je voelt dan dat je meer uit je leven haalt dan je nu al doet!
  i.s.m. CM

  Meer weten ›
   
 6. Plezier in je werk

  Taken thuis of op het werk doe je soms op automatische piloot, soms geniet je echt van wat je doet. Wat maakt het verschil en hoe verander je dit?

  Wat mag je verwachten?

  Ontdek welke je drijfveren zijn in de taken die je doet. Sta stil bij die zaken die je blokkeren en zo beletten dat je tot actie overgaat. Hierin inzicht krijgen, helpt om van het leven te genieten en je dagelijkse bezigheden thuis of op je werk met meer plezier te doen.
  I.s.m. CM

  Meer weten ›
   
 7. Stop met piekeren: infosessie

  Leer in 5 stappen omgaan met negatieve gedachten die vaak door je hoofd blijven malen.

  Wat mag je verwachten?

  "Is mijn dochter wel gelukkig met die jongen?"
  "Hoe zou het geweest zijn als ik niet was ziek geworden?"
  "Had ik toen niet beter gezwegen?"
  Als je piekert, denk je voortdurend aan negatieve dingen en problemen zonder dat je tot een oplossing komt. Je verliest veel energie en je voelt je onzeker, angstig of bedroefd.
  Stoppen met piekeren is niet eenvoudig. Maar inzicht in hoe piekeren in zijn werk gaat, helpt je om concrete stappen te zetten. Doorbreek zelf de spiraal van het piekeren.
  i.s.m. CM

  Meer weten ›
   
 8. Goede afspraken maken goede vrienden

  Over het maken van financiële en andere belangrijke afspraken in de thuiszorg.

  Wat mag je verwachten?

  Zowel voor de zorgbehoevende persoon als voor de mantelzorgers is het een geruststelling als de zakelijke en financiële kant van de zorg thuis goed geregeld is. Je leert meer over de wettelijke regelingen met betrekking tot zorg en arbeid, zorgwonen, de nieuwe wetgeving rond bewindvoering en andere wetgeving die invloed heeft op de mantelzorger.
  I.s.m. Ons Zorgnetwerk

  Meer weten ›
   
 9. Doolhof van premies en tegemoetkomingen

  In de thuiszorg bestaat er een grote variatie aan premies, tegemoetkomingen, sociale en fiscale voordelen,... Als leek zie je vaak door het bos de bomen niet meer.

  Wat mag je verwachten?

  Deze les geeft op een verstaanbare wijze een gestructureerd overzicht van wat er allemaal mogelijk is. Een handig overzichtje waar je praktisch mee aan de slag kan.
  I.s.m. Ons Zorgnetwerk

  Meer weten ›