19
Je bent jong... en je kiest voor de zorg!
Bewust kiezen voor de zorgsector! Een sector die al maandenlang op alle vlakken een marathon aan het lopen is. Een sector onder druk ook; de roep naar personeel klinkt ook vandaag nog. Daarom gingen wij even aankloppen bij een studente verpleegkunde. Een jongedame die vandaag kiest om later in de zorg aan de slag te gaan.

ZS: Met wie hebben we de eer en welke opleiding volg je?
Ik ben Kiara Braeckevelt, 19 jaar.  Ik heb mijn 7de jaar kinderzorg afgemaakt en ben op dit moment bezig met mijn tweede module HBO verpleegkunde aan ZOWE in Brugge. 

ZS: Hoe lang weet je al dat je een job in de zorg zou doen?
Eigenlijk al heel lang.  Dat zorgende heeft altijd in mij gezeten.  Voor mij was het dan ook bijna vanzelfsprekend dat ik daar ook beroepsmatig iets zou mee doen.  Het begon al in het middelbaar, met de typische dingen die een jongere doet: babysitten, ik ben vrijwilliger-monitor op een speelplein en deed ook al vakantiejobs in woonzorgcentra.  En dit elke dag met evenveel goesting.


ZS: Je vertelde afgestudeerd te zijn als kinderbegeleidster, maar maakte dan toch de keuze voor verpleegkunde.  Vanwaar die keuze?
Ik zag mezelf de job van kinderbegeleidster niet doen voor de rest van mijn leven. Begrijp mij niet verkeerd… Ik vind kinderzorg een heel leuke job, maar ik heb wat meer uitdaging en variatie nodig.  Vandaar dat ik de stap zette naar verpleegkunde. 

ZS: Wat spreekt je echt aan in de job van verpleegkundige?
Het is gewoon fijn dat je iets kan betekenen voor mensen, bewoners en patiënten.  Want voor mij persoonlijk zijn die allemaal even belangrijk.  Er is een mooie combinatie van het denken en het handelen. In mijn ogen zijn wij als verpleegkundigen ook een belangrijke  schakel tussen de arts en de patiënt. Zaken die de patiënt niet begrijpt op de manier die een arts uitlegt, leggen we eenvoudig en met makkelijkere woorden uit voor de patiënt. 

ZS: Welke richting wil je later uitgaan met je job?  Welk beeld heb je?
Ik ben nog zoekende naar wat ik het liefste zou doen binnen de verpleegkunde. Ik kan in de thuisverpleging, in het ziekenhuis, in een woon-en zorgcentrum werken maar ik kan mij ook specialiseren in verschillende dingen, zoals bijvoorbeeld in wondzorg. Ik heb nog niet van alle walletjes kunnen proeven.  Dus daar heb ik op vandaag nog geen duidelijk beeld over.  Tijdens mijn stages ga ik wel in verschillende afdelingen en omgevingen aan de slag.  Dat zal zeker helpen om te zien waar ik me echt op mijn plaats voel.
Ik hoop dat ik in een goed team terecht kom en dat ik misschien in een later stadium van mijn carrière mijn ervaring kan meegeven als leerkracht aan studenten die in opleiding zijn voor deze mooie job. Je ziet dat ik nog dromen heb! 

ZS: Wat wil je betekenen/wie wil jij zijn als verpleegkundige later?
Ik wil graag de verpleegkundige zijn waarbij mensen terecht kunnen met vragen, met verhalen en zorgen. Ik wil een verpleegkundige zijn die  een glimlach tovert op de mensen hun gezicht en die zorgen, pijn en angst weg neemt. Als ik dat kan bereiken zal ik heel gelukkig zijn!

 

 

 

Post Rating